pondelok 2. júna 2014

Ako som pribrala 10 kg za 1 rok

Foto odkaz

Ak sa mám priznať, neviem ani kde začať. Mala by som však spomenúť, že som sa nikdy nepovažovala za chudú. Už od detstva som bola bacuľatá, ale stále to bolo v norme. Foto z detstva TU. V puberte som skúsila diéty a teraz to považujem za veľkú hlúposť.
Od 17-tich do 20 som bola najštíhlejšia a vtedy som sa cítila najlepšie nielen fyzicky, ale aj psychicky. Ako som nastúpila na výšku, trošku som pribrala, ale nič strašné. Postupom času to bolo asi 5 až 7 kíl. Pred 2 rokmi sa mi podarilo za pár týždňov zhodiť asi 5 kg zdravou stravou a pohybom, avšak vrátila som sa k stravovaniu a prestala som navštevovať posilovňu.



Najväčší zlom nastal minulé leto, kedy sa mi zhoršil stav s chrbticou. Pribrala som tým asi 1 až 3 kilá. Najhoršie je, že stav sa mi stále zhoršoval, pridali sa problémy s kĺbami. Bodavé bolesti, tŕpnutie končatín, jeden čas som nemohla ani zohnúť koleno, to bol len začiatok. Obehala som veľa doktorov, no nikto mi nevedel pomôcť. Po Vianociach mi začalo preskakovať srdce, takže teraz som na liekoch. Bývam neskutočne unavená a hneď ráno. Bývali dni, keď som sa nevedela postaviť z postele. Krútila sa mi hlava akoby som bola opitá.

Niečo z toho ustúpilo, na druhej strane prišli znovu iné komplikácie. Robili mi rozbory krvi a podobné, podľa nich som v poriadku. Nechcem, aby ste si mysleli, že sa sťažujem, aby ste ma pochopili musela som sa rozpísať, čo spôsobilo tak veľké a rýchle zvýšenie váhy.

Pohyb sa obmedzil na minimum a jedla som viac ako som spálila, takže je jasné, že som pribrala. Od minulého leta doteraz je to 10 kg.

Momentálne sa cítim lepšie, ale stále nie som fit a sú dni, kedy sa len musím premáhať, aby som fungovala. Napriek tomu sa chcem začať hýbať, určite to prospeje aj môjmu zdravotnému stavu. Nestravujem sa zle, práveže mi chutia zdravé jedlá. Chyba je, že si nakladám väčšie porcie ako by bolo treba. 

Toto je moje veľké odhalenie, ešte nie som pripravená na momentálnu fotografiu, preto ešte chýba. Dúfam, že je to krok k zdravšej a krajšej postave. Hádam, že nielen ja pomôžem vám, ale aj vy mne a navzájom sa podporíme. :-) 
Ako ste na tom vy?

32 komentárov:

  1. Já jsem teď po maturitách a zároveň skládám přijímačky. Za tu dobu, co jsem asi měsíc zavřená doma, jsem nechutně nabrala a je mi z toho smutno. Ani normálně jsem se nějak moc nepohybovala a ani neomezovala, ale moje oblečení mi dalo velké odhodlání. Od minulého týdne jezdím minimálně jednou týdně na kole, občas si jdu zaběhat a snažím se omezit přísun nezdravé stravy. Snad se mi povede něco zhubnout, tedy spíš vypracovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne viem o čom hovoríš. Niekto cez skúškové schudne, no ja som rovnako prípad, ktorý priberá. Mala som štátnice v zime a tie sa na mne taktiež podpísali. Držím ti palce Veronika :-)

      Odstrániť
  2. ja som za rok pribrala 15 kg :D ale mam vyhovorku :D chodila som s belgicanom a stale mali doma neskutocne vela cokolad a praliniek a inych dobrot , jeho mamina ma zavalovala waflami a belgickymi hranolkami :D tak skuste to odmietnut !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) Myslím, že dosť záleží ako si vyzerala predtým. Ja som už mala dosť ženské krivky, takže teraz je to už zlé. Ty ak si mala 50 a teraz máš 65, tak sa to ešte stále dá. :-) Tak belgickej čokoláde sa ťažko odoláva, to verím :-D

      Odstrániť
    2. :D tak mala som trošku viac ale 5kg som uz schudla :) ale problem je ze som dost malinka (157) a vidno to hrozne moc namne ze som taka gulata :D :( ale uz chudnem a ide to dole

      Odstrániť
    3. ale urcite to neni zle :-* dobreho nikdy nieje dost :) neber to tak zle , maj sa rada aka si :) aj baculatejsie baby su velmi pekne , alebo ako vravel moj frajer , aspon ta je za co chytit :D think positive <3

      Odstrániť
    4. skor ma trapia tie zdravotne problemy ... skus zacat jogu alebo nieco take , aj ja som to mavala ked som pribrala.. odkedy som zacala ale boxovat srdce pluca vsetko naskocilo pomaly do normalu... len dufam ze ta nebude trapit vzhlad a urobis co najviac pre zdravie

      Odstrániť
    5. Isteže ma trápi viac zdravie ako vzhľad. Ja by som to zdravie vymenila aj za ďalších 10 kíl navyše, keby som bola znovu ok. Lenže ide to ruka v ruke podľa mňa. Držím ti palce v chudnutí, je skvelé, že si už 5 dala dole :-)

      Odstrániť
    6. ja tebe drzim palce tiez nech je vsetko v poriadku :)

      Odstrániť
  3. Moja :) Je mi luto, ze mas take problemy... Ono par kil navyse je jedna vec, z toho sa nestriela, ale ked sa k tomu pridaju ine zdravotne problemy, ako popisujes napr. ty, uz to nie je sranda. Vedela by som rozpravat... No mam par otazok, ale kedze su to citlive veci, nebudem to rozoberat tu na ploche, asi ti napisem mail.
    Ja som momentalne tiez vo faze takeho restartu, jedna sa skor o celkovu zmenu zivotneho stylu a prijemne na tom, je ze sucastne i vaha ide dole. Chystam o tom clanok na blog ponejakej dlhsej casovej etape, tak o dva tyzdne zhodnotim prvy mesiac.
    Drzim ti palce, nech sa to uz len zlepsuje!
    Inak, na tych fotkach, ktore mas ako uplne prve, mas podla mna peknu zensku postavu, hlavne v tych modrych satach vyzeras uzasne! Nemusi mat kazda 45 kil aj s topankami a trciace kosti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za podporu. Si veľmi milunká. Budem rada, ak mi napíšeš mail na dora.mrkvova@gmail.com Vychudnutá by som nechcela byť, mne sa to ani nepáči. No teraz sa cítim naozaj zle v tomto tele, aj keď odhliadnem od tých zdravotných problémov.
      Som veľmi zvedavá na tvoj článok, že či je to niečo, čo poznám, alebo nejaká novinka :-).

      Odstrániť
  4. Mne na bolesti chrbta pomaha najviac powerjoga. Cvicim ju uz dva a pol roka a je to vyborne. Pri vyssej frekvencii cvicenia sa nou da aj krase upravit postava, ale mne zatial staci ta fyzioterapeuticka stranka. Co sa tyka vahy, od stuzkovej som pribrala asi 6 kg. Uplne so svojou postavou spokojna nie som, ale vacsi zadok a stehna su mi asi sudene a nijak sa ich nezbavim :D Cez velkonocne sviatky som dosiahla svoje hmotnostne maximum 58 kg, ale uz nahradila som vascinu sladkosti zeleninou a trochu beham..zatial som klesla na 56 kg a este tak dve kilecka a budem uplne happy ^^
    Peacock & Pineapples

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne powerjogu chcem aj ja cvičiť. Kedysi som ju cvičila a pomáhalo mi to. Ešte zvažujem pilates, ten som tiež skúšala. Inak ja sa potrebujem dostať na tvoju najvyššiu váhu :-) Ty máš inak krásnu postavu, stačí len spevniť a bude to ideálne :-)

      Odstrániť
    2. Ja som na druhej strane celkom nizka..mam necelych 170 cm :) Powerjoga je super..teraz k nej cvicim aj SM, co maju byt vraj specialne cviky na chrbat a pohybovy aparat,obsahujuce prvky i z pilatesi... tak sa tesim, ze posilnujem aspon tie vnutorne svaly. Minuly rok som zvykla navstevovat i fitko, ale to ma nejak nebavilo a mala som i pocit, ze necivicim spravne a teda si viac skodim ako pomaham. Prajem vela uspechov v joge:)

      Odstrániť
    3. Obávam sa, že som ešte nižšia ako ty :-). Mám 166 cm, ale nemyslím si, že kilogramy sú určujúce, pretože 2 ženy s rovnakou výškou, môžu vyzerať rovnako štíhlo a môžu mať aj 10 kg rozdiel. Tam záleží od konštrukcie tela a váhy svalov.
      Môžem sa spýtať na SM, to cvičíš doma? Aj si predtým navštevovala nejakého fyzioterapeuta?

      Odstrániť
  5. Ahoj tento tvoj článok ma naozaj dostal. Je mi ľúto tomu čo sa ti stalo. Zdravie je veľmi dôležité. Ale pevne verím že sa uzdravíš a budeš zase môcť naplno fungovať. Ja sa snažím schudnúť už pár rokov ale márne. Keď aj schudnem tak to zase za nejaký čas všetko znovu priberiem. Veľké + je, že skoro vždy sa vrátim na svoju pôvodnú váhu, len málo kedy ju prekročím. A ak sa tak stane sú to len 3 kilá maximálne. Ale povedala som si že toto leto zhodím aspoň 2 až 4 kg. Chcem začať rovnako ako ty zdravo sa stravovať a aj športovať. Budem ti držať palce aby si sa čoskoro uzdravila a aj sa ti podarilo schudnúť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne viem o čom píšeš. Ďakujem veľmi za podporu. Si krásne dievča, myslím, že 2 - 3 kilá ti na kráse nemôžu ubrať :-)

      Odstrániť
  6. Hlavně ať jsi zdravá! Věř, že každý má něco. Já také bojuji se zády, občas mne zlobí noha, kde mám několik šroubů a váhu si taky musím hlídat. Chodím na pilates a snažím se správné pohybové návyky uplatňovat v běžném životě, při vaření, sezení u pc atd. Moje nej kamarádka zhubla 35kg. Naučila se správně jíst a cvičit. Z vel. 50 na 42! Teď ji nikdo nepoznává a konečně můžem spolu nakupovat i šaty ve stejném obchodě.
    Držím ti pěsti! Mnoho sil!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Martinka :-) Ja viem, že každý má ťažkosti a určite aj omnoho väčšie ako mám ja. Veľmi súcítim s ľuďmi, ktorý trpia. Nechcela som, aby to vyznelo, že sa sťažujem. Len, aby bolo jasné, že ten nadbytok kilogramov spôsobili hlavne zdravotné problémy.
      Obdivujem tvoju kamarátku, to už je niečo. Musela mať úžasnú pevnú vôľu, odhodlanie, odvahu a vytrvalosť. Mrzí ma, že aj ty máš problémy a je mi jasné, že veľa žien sa musí držať celý život, aby mali peknú postavu. :-)

      Odstrániť
  7. Určite to nie je vtipné, ale nedá mi nezasmiať sa. Ja som tiež bola už na všelijakých vyšetreniach a vždy mi povedali, že mi nič nie je :D To je asi taká lekárska formulka čo v preklade znamená - ľudí máme na tejto planéte dosť a ak ste slabí jedinec zakopne sa hneď a neotravujte nás. Nie sme tak dobre platený, aby za nami chodili chorí ľudia :D Tak nejako to beriem ja. Takže už k doktorovi, len keď budem umierať, lebo aj tak človeku nič nedokážu zistiť a pomaly si bude myslieť, že si vymýšľa choroby, len aby mohol navštevovať "milých" doktorov.
    Takže držím palce nech sa čím skôr dáš dokopy a potom sa nám pochváliš ako si schudla a že sa cítiš dobre.
    Ja mám skôr opačný problém a aj sa bojím odvážiť a taktiež nie je príjemné počúvať názory, že je človek anorektička, keď druhý nevidia čo je za tým. Ale myslím si, že nezáleží koľko má človek kilov, ale ako sa cíti. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne :-) S doktormi nemám ani ja dobré skúsenosti. Presne ako píšeš záleží ako sa človek cíti a či je spokojný so svojou postavou.

      Odstrániť
  8. Na tej prvej si aka chuduckaaa taka som ja asi nebola nikdy alebo teda nepamatam sa :)) a tiez som pribrala i ked nie zo zdravotnych dovodov no zatial to nejako neriesim nastastie vaha sa pokazila takze sa uz tak nesledujem a tebe to pristane " aj s tymi 10 kg navyse " vyzeras super

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :-) Inak aj nám sa váha pokazila a ja som pár rokov nevážila a ani mi to nechýbalo. Zapisovala som si miery, tie sú ešte dôležitejšie. :-)

      Odstrániť
  9. Ked som zočila tvoje fotky, povedala som si "ona je taká krásna". A fakt si to myslím. Avšak druhá vec je zdravie a všetky nepríjemnosti, ktoré si musíš vytrpieť. Budeš pre mňa inšpiráciou, hoci ja schudnúť nepotrebujem (pri výške 165 cm mám okolo 50 kíl), ale stravujem sa strašne a hýbem dosť málo. Jem strašne veľa a stále mám na niečo chuť a bojím sa, že sa to niekedy prevalí v zdraví. Teraz začína cyklistická sezóna, tak dúfam, že zlepším aj ten pohyb. Budeme sa tu všetky navzájom podporovať, okej? Držím nám palce ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za milé slová :-) Teraz žiaľ tak nevyzerám ako na tých fotkách, ale budem sa snažiť k nim priblížiť. Minimálne k tej predposlednej. To by som už bola celkom spokojná :-) Čo sa týka stravovanie, je veľmi dôležité, pretože sa to všetko prejaví na tvojom zdraví. Ja nemám rada zeleninu, ale je tak veľmi potrebná, že sa musím premáhať a dokonca mi už niekedy aj veľmi chutí. Budem písať aj o jedálničku a vplyvu jedla na náš organizmus. Treba hlavne obmedziť cukor a nejesť príliš veľa mäsa a polotovarov. To sú také hlavné podľa mňa :-)

      Odstrániť
  10. Ja naštastie váhu už veľmi neriešim, ale boli časy kedy som bola plnšia. Vtedy som chudla a skušala všetko možne aj nemožne aby to išlo dole. Lenže čím som to viac riešila, tym to bolo horšie. Neskor, keď som prestala mysliet na to, ze musim schudnut, som schudla nejak sama ani neviem ako a drzi sa to doteraz. Tak ti drzim palce. Inak tiez mam problemy s chrbticou a mala by som cvict uz len pre to, ale akosi sa k tomu neviem dostat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je skvelé, že to išlo neskôr aj samo :-) Ja si myslím, že si to treba upratať v hlave a potom začať. :-)

      Odstrániť
  11. držím palce, ať ti je líp a zdravotní stav se zlepší. já to mám tedy přesně naopak, rok nazpátek jsem onemocněla a tahala se s tím doopravdy celý rok, nemohla jsem běhat, moc se hýbat atd. S tím se však ztratila i moje chuť k jídlu a zhubla jsem celkem dost.
    Once Upon a Time

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :-) To ma mrzí. Dúfam, že si už zdravá, každý máme to svoje trápenie. Si veľmi atraktívne a krásne dievča. Hádam sa ti už všetko popravilo.

      Odstrániť
  12. Ahoj Dorotka, tiež Ti držím palce. Ani ja som ešte nepridala moju momentálnu podobu, pretože nie som pripravená, takže Ti rozumiem. Čo sa týka zdravotných problémov, tie bolesti končekov prostov a podobne, môže to byť degeneratívne poškodenie chrbtice (že ti bolesti vystreľujú z krčnej chrbtice do horných končatín) to môže byť spôsobené napr. zlým držaním tela, hmotnosťou a podobne. (ak to vieš prepáč) :) čo sa týka kolien a klbov, tomu úplne rozumiem, mám to podobné. hlavne kolená. So srdiečkom to je jasné, sťažilo sa dýchanie, pridal sa tuk na orgánoch a iné, keď človek priberie je to veľká dávka pre srdce takže vzniknú problémy. Ja som s chudnutím začala tiež kvôli zdravotným problémom, takže ti veľmi držím palce a verím že sa ti bude dariť a určite zostanem vernou čitateľkou pretože máš krásny blog :)

    OdpovedaťOdstrániť